Nieuwsbrief nr. 1

Beste Fleischmannliefhebber,

bij deze ontvangt u de eerste nieuwsbrief van het Fleischmannparadijs. 

 

Wie had ooit kunnen denken dat 20 jaar na de productiestop van de fabriek in Nürnberg de racebanen van Fleischmann nog zo populair zouden zijn.

Het merk leeft nog zo dat er ieder jaar weer een groep nieuwe herintreders verwelkomd kan worden met hun eigen herinneringen aan het speel- en verzamelplezier dat Fleischmann Auto Rallye en Rallye Monte Carlo te bieden had en heeft. Want nog steeds, 42 jaar na het verschijnen van de eerste Fleischmann racebaan, steekt Fleischmann wat betreft kwaliteit en speelplezier met kop en schouders boven de concurrentie van weleer uit. Sterker, ook hedendaagse racebanen kunnen de bouwkwaliteit van zowel baan als auto`s slechts benaderen.

Daar waar de fabriek enkele decennia geleden stopte met het verder ontwikkelen van baan en wagens zijn individuele liefhebbers aan de slag gegaan om het racen nog leuker en aantrekkelijker te maken.

In het afgelopen jaar heeft dat geresulteerd in een aantal leuke initiatieven die ik deels in de webwinkel heb opgenomen:

Reprobanden. Deze banden zijn praktisch gelijk aan de originelen, ze hebben een fractie grotere diameter en de binnenzijde van de band is wat ruw afgewerkt. Een zachtere compound als de originele banden zorgt ervoor dat de racewagens meer grip op de baan hebben. Zowel de standaardband als de brede variant is tegen aantrekkelijke prijzen te bestellen op de website

Kerbstones of slipstroken. Ook worden hier en daar kerbstones of slipstroken van onbruikbare baandelen gemaakt. Een tijdrovend klusje, dat wel, maar het loont zeker de moeite want niet alleen verhogen deze slipstroken het raceplezier, de racebaan komt er, zeker als de stroken met zorg van blokbeschildering zijn voorzien, een stuk beter uit te zien. Het principe is eigenlijk heel eenvoudig,  ik zal kort uiteenzetten hoe één en ander in z`n werk gaat:  

Ontspoor de baandelen. Met een handzaag zorgvuldig langs het spoor uitzagen. Gezaagde oppervlak vijlen. Kerbdeel ontvetten, drogen en gronden. Delen aftekenen (iedere bocht heeft een iets andere blokafstand door de afwijkende radius) en zorgvuldig aftapen. 2 Lagen rode muurverf aanbrengen. Tape verwijderen. Gebruik verf op waterbasis, deze zal op den duur slijtsporen gaan vertonen maar wordt bij voorkeur gebruikt om geen concessies te doen aan de grip. Latex is bv slijtvaster maar ook een stuk gladder. Het ruwe baanoppervlak zorgt er onherroepelijk wel voor dat de kleurlijnen niet superscherp zijn maar dat valt totaal niet op als je aan de baan zit of staat.

Fleischmann sleutelhanger en speldje. Onlangs is de website uitgebreid met enkele leuke nieuwe accessoires; de Fleischmannspeld en de Fleischmann sleutelhanger. Leuke hebbedingen die het ook goed doen als prijs voor de winnaar van de volgende race, met afbeeldingen erop die gebruikt werden in de brochures van Fleischmann.

Dubbele vangrailsteunen voor de flexibele vangrail. Als een enkele vangrail er naar je smaak niet professioneel genoeg uitziet kun je sinds kort in Voorhout bij martin.schalkers@12move.nl steuntjes krijgen voor het plaatsen van dubbele flexibele vangrail. Veilig en professioneel.

Met enige regelmaat krijg ik vragen over het onderhoud van motoren die matig lopen. Over het algemeen gaan de motoren niet stuk, behalve door externe factoren. Wel treedt na verloop van tijd vervuiling op aan de collector (het koperen plaatje waar de koolborstels hun contact maken) door koolaanslag en worden spoel en en magneet vet. Vaak is dit een gevolg van iets te enthousiast gebruik van olie. Reinigen en ontvetten is dan het devies.

De beste manier om dit te doen is de motor te openen met behulp van een klein schroevendraaiertje, de collector met poetskatoen of schuurpapier korrel 800 - 1000 schoon te maken en vervolgens het motortje goed door te spuiten met remmenreiniger. Goed laten drogen is van het grootste belang, want nattigheid en electromotoren zijn geen goede combinatie. Een paar nieuwe koolborstels, 3609 voor oudere en 8519 voor nieuwere typen completeren de revisie, uiteraard te bestellen op de website.

In dit nieuwe jaar zullen er weer een aantal slotracebeurzen georganiseerd worden in Nederland België en Duitsland en zal ik als de drukte van het bestaan het me toelaat zeker aanwezig zijn met een deel van m`n voorraad. De eerstvolgende europese beurs, Slotmania, zal plaatsvinden op 20 Maart in Stetten, even onder Stuttgart. Dit is de grootse en naar mijn mening interessantste europese beurs in z`n soort waar je terecht kunt om je spullen te ruilen met anderen of bij één van de stands je verzameling kunt uitbreiden.

Dichter bij huis organiseert de SLN op 21 Maart in Dordrecht wederom haar internationale slotracebeurs.

Vanzelfsprekend zullen ook dit jaar met regelmaat nieuwe zaken op de site te vinden zijn, neem dus met regelmaat een kijkje en mis het niet!

Vriendelijke groeten vanuit het Fleischmannparadijs,

Egon

Welkom op het Fleischmannparadijs,

Met verreweg de meeste Fleischmann artikelen ter wereld!
Alles wat we aanbieden staat in de webshop.
Heeft U vragen? neem dan contact met ons op.

Veel winkelplezier,
Team Fleischmannparadijs

© 2007 - 2024 Fleischmannparadijs | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel